Wat doet UV-beschermende kleding?
Smeren, smeren, smeren. Zodra de zon gaat schijnen, zorg ik ervoor dat mijn kinderen en ikzelf goed ingesmeerd naar buiten gaan. Echter zie je steeds vaker ook in Nederland het dragen van UV-beschermende kleding. Maar wat doet deze kleding precies en is het inderdaad beter dan smeren van zonnebrand?
Ultraviolet Protection Factor (UPF) geeft aan hoeveel UV-straling (zowel UVB als UVA) een stof doorlaat om de huid te bereiken. Een stof met UPF 50, blokkeert bijvoorbeeld 98% van de zonnestralen waardoor blootstellingsrisico aanzienlijk wordt verminderd.
Feit: Een stof moet een UPF van 30 hebben om in aanmerking te komen voor het keurmerk van de Skin Cancer Foundation. Een UPF van 30 tot 49 biedt een zeer goede bescherming, terwijl UPF 50+ als uitstekend wordt beoordeeld.
Waarin verschilt UPF van SPF?
Op de UV-beschermende kleding lees je vaak UPF, terwijl op zonnebrand gesproken wordt over SPF. Het verschil zit hem in dat UPF de hoeveelheid UV-straling meet die door de stof kan dringen en de huid kan bereiken. De SPF (Sun Protection Factor), is gebaseerd op de tijd die nodig is voordat de huid rood wordt als het aan UV-straling is blootgesteld. Daarnaast meet de UPF zowel de UVB- als UVA-stralen, terwijl de SPF alleen UVB meet.

Voorbeeld: als je na 20 minuten verbrandt, kan een zonnebrandcrème met SPF 15, bij correct gebruik, de huid 15 keer langer beschermen.