top of page

Wat doet UV-beschermende kleding?

Smeren, smeren, smeren. Zodra de zon gaat schijnen, zorg ik ervoor dat mijn kinderen en ikzelf goed ingesmeerd naar buiten gaan. Echter zie je steeds vaker ook in Nederland het dragen van UV-beschermende kleding. Maar wat doet deze kleding precies en is het inderdaad beter dan smeren van zonnebrand?

Ultraviolet Protection Factor (UPF) geeft aan hoeveel UV-straling (zowel UVB als UVA) een stof doorlaat om de huid te bereiken. Een stof met UPF 50, blokkeert bijvoorbeeld 98% van de zonnestralen waardoor blootstellingsrisico aanzienlijk wordt verminderd.

Feit: Een stof moet een UPF van 30 hebben om in aanmerking te komen voor het keurmerk van de Skin Cancer Foundation. Een UPF van 30 tot 49 biedt een zeer goede bescherming, terwijl UPF 50+ als uitstekend wordt beoordeeld.
Waarin verschilt UPF van SPF?
Op de UV-beschermende kleding lees je vaak UPF, terwijl op zonnebrand gesproken wordt over SPF. Het verschil zit hem in dat UPF de hoeveelheid UV-straling meet die door de stof kan dringen en de huid kan bereiken. De SPF (Sun Protection Factor), is gebaseerd op de tijd die nodig is voordat de huid rood wordt als het aan UV-straling is blootgesteld. Daarnaast meet de UPF zowel de UVB- als UVA-stralen, terwijl de SPF alleen UVB meet.


Voorbeeld: als je na 20 minuten verbrandt, kan een zonnebrandcrème met SPF 15, bij correct gebruik, de huid 15 keer langer beschermen.
Wat maakt kleding zon-veilig?
Is dan gelijk alle kleding zon-veilig? Jazeker. Kleding beschermt je altijd tegen de zon. Echter zijn niet alle stoffen even goed beschermend. Houd bij het kopen van zon-veilige kleding rekening met:

· Kleur
· Constructie
· Samenstelling
· Pasvorm
· UPF
· Dekking
· Activiteit

Kleur
Donkere kleuren of felle kleuren zorgen ervoor dat UV-stralen uw huid niet bereiken. Hoewel witte kleding heerlijk zomers aandoen, bieden die de minste bescherming. Donkere kleuren absorberen de UV-stralen in plaats van ze door te laten dringen tot de huid. Lichtere tinten zijn hiervoor minder geschikt omdat ze UV-stralen doorlaten.

Constructie
Dicht geweven stoffen zoals denim, canvas, wol of synthetische vezels, zijn meer beschermend dan pure, dunne of los geweven stoffen. Controleer de zonwering van een stof door deze tegen het licht te houden. Als je er doorheen kunt kijken, kan UV-straling gemakkelijk de stof binnendringen en je huid bereiken.

Samenstelling
De samenstelling van je stof is echt belangrijk. Ongebleekt katoen bevat natuurlijk lignines die werken als UV absorbeerders. Glanzende polyesters en zelfs lichtgewicht satijnachtige zijde kunnen zeer beschermend zijn omdat ze straling reflecteren. High-tech stoffen behandel met chemische UV-absorberende middelen of kleurstoffen voorkomen dat UV-stralen doordringen tot de huid.

Pasvorm
Wijde kleding heeft de voorkeur. Strakke kleding kan de stof uitrekken en het beschermingsniveau verminderen, omdat de vezels van elkaar wegtrekken en meer UV-licht doorlaten.

UPF
Sommige kledingfabrikanten bieden UPF-labels aan, die precies aangeven hoeveel zonnestralen het kledingstuk kan afschermen. Een stof met UPF 50, blokkeert bijvoorbeeld 98% van de zonnestralen waardoor blootstellingsrisico aanzienlijk wordt verminderd.

Dekking
Hoe meer huid je outfit bedekt, hoe beter je bescherming. Kies waar mogelijk shirts met lange mouwen en lange broeken of rokken.

Activiteit
Ongeacht UPF, als kleding uitgerekt of nat wordt, verliest het een deel van zijn beschermende vermogen en wordt het transparanter, waardoor de huid wordt blootgesteld aan meer UV-licht.

Niet alle kleding beschermt dus even goed!
Een wit t-shirt biedt slechts matige bescherming tegen de zon met een UPF van ongeveer 7. Als dat Shirt nat wordt, biedt het een UPF van slechts 3.
Een donker denim shirt met lange mouwen kan een UPF van ongeveer 1.700 bieden. Volledige bescherming tegen de zon dus.

Waarom is kleding belangrijk?
Kleding is de meest effectieve vorm van bescherming tegen de zon voor het lichaam. UV-beschermende kleding kan hierin een heel belangrijk onderdeel zijn.
31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page