top of page

Iconische vintage jurken tijdens de Oscaruitreiking

Het was weer een lust voor het oog om naar te kijken: de 95e Oscaruitreiking. Prachtige jurken, bijzondere creaties en zelfs de kostuums van de heren waren om door een ringetje te halen (check Robert Downey Jr.). Maar de trend van 2020 om duurzame vintage jurken te dragen tijdens de Oscaruitreiking, heeft niet echt doorgezet, helaas. De echte vintage pareltjes zag je dan ook niet tijdens de uitreiking van de Academy Awards, maar tijdens de Vanity Fair Oscars after party: we zetten ze op een rijtje.


Op de rode loper van de Oscaruitreiking zag je een paar mooie remakes van iconische ontwerpen terugkomen. Nieuwe ontwerpen naar een oud design. Omdat de stof van de ‘echte’ jurk te fragiel is of niet meer gedragen mag worden omdat het een museumstuk is geworden. Niet echt vintage … maar het vermelden waard omdat ze mooie hommages zijn aan prachtige jurken.


Laverne Cox

Laverne Cox droeg tijdens de Oscaruitreiking als enige wel een vintage jurk. Dit prachtige vintage two-piece van Thierry Mugler komt uit de 1986 herfstcollectie. De strapless metallic/goud bustier met een zwarte rok gecombineerd met een doorschijnende sjaal is een archiefstuk, maar uit haar eigen persoonlijke collectie. Een echt vintage stuk, dat door zijn tijdloze look zo van de catwalk anno 2024 kan komen. Love it.


Laverne Cox tijdens de Oscar uitreiking 2024
Laverne Cox | (c) Getty Images

Sandra Hüller

De jurk gedragen door Sandra Hüller tijdens de 95e Oscars uitreiking is ontworpen door Schiaparelli. Deze inspireerde zijn design sterk op de jurk gedragen tijdens de Oscars door socialite Millicent Rogers in 1947. De fluwelen jurk had dezelfde sterke halslijn en opvallende schouders. Verschil met de jurk van Rogers is het silhouet vanaf het middel. Schiaparelli koos voor een strakke lijn, waar de designer van Rogers, Gilbert Adrian koos voor een jurk met een sleep. Beide jurken hebben hetzelfde opvallende sieraad bij de buste. Haar en make up waren sereen en zorgen ervoor dat de jurk extra opvalt.


Sandra Hülller op Oscaruitreiking 2024 | Millecent Rogers in Schiaparelli jurk 1947
Sandra Hüller | Millicent Rogers | (c) Getty Images

Carey Mulligan

Carey Mulligan koos voor een jurk van Balenciaga uit 1951. Omdat het origineel een museumstuk is, heeft Balenciaga de jurk opnieuw gecreëerd aan de hand van het ontwerp van Cristóbal. De jurk is een fluwelen zwarte strapless mermaid model met een hartvormig decolleté. De nauw aansluitende jurk met geschulpte onderkant, van waar onder uit een volumineuze crème tule rok verschijnt. Voor het eerst werd deze jurk gedragen door Barbara Goalen in 1951. Tijdens de 95e Oscaruitreiking droeg Carey Mulligan de jurk – net als Goalen – met zwarte opera handschoenen en minimum aan sieraden. Haar korte boblijn past perfect bij de lijnen van de jurk.


Carey Mulligen op Oscaruitreiking 2024 en Barbara Goalen in Balenciaga origineel uit 1951
Carey Mulligan | Barbara Goalen | (c) Getty Images

Anya Taylor-Joy

Christian Dior ontwierp in 1949 de beroemde Junon jurk voor de Dior herfst/winter collectie. Deze geschulpte jurk was van top tot teen voorzien van pailletten en had een volumineuze rok die bestond uit verschillende lagen bladvormige glitter stukken stof. De jurk werd iconisch.

Een prachtige keuze voor Anya Taylor-Joy om tijdens de Oscaruitreiking een iconisch statement te maken in haar remake van deze opvallende Junon baljurk van zilverkleurige pailletten.


Anya Taylor-Joy in replica Junon Dior baljurk 2024 en originele junon baljurk uit 1949
Anya Taylor-Joy | Junon baljurk Christian Dior | (c) Getty Images

Vintage jurken tijdens de Oscar Vanity Fair after party


Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence droeg tijdens de Oscar after party een prachtige delicate doorschijnende kanten jurk met diepe vierkante hals met bolero effect. De kanten jurk komt uit de 1996 herfst couture collectie van Givenchy. Het origineel werd toen op de catwalk gedragen door Kate Moss.

Moss droeg bij haar jurk een extravagant headpiece. Lawrence combineerde de jurk met een romantische up do.


Jennifer Lawrence tijdens Oscar Vanity Fair afterparty en Kate Moss in Givenchy
Jennifer Lawrence | Kate Moss | (c) Getty Images

Sydney Sweeney

Denk je de jurk van Sydney Sweeney te herkennen? Dat kan kloppen. Deze prachtige witte galajurk werd twintig jaar geleden in 2004 door Angelina Jolie gedragen tijdens de Oscaruitreiking. Geïnspireerd op de jurk die Marilyn Monroe beroemd maakte in 1955 toen haar jurk opwaaide tijdens een scene van The Seven Year Itch.

Sweeney droeg de jurk van Marc Bouwer om zo een eerbetoon aan beide dames te geven. Hoewel Sweeney haar haren in een zachte bob-lijn heeft en Jolie haar haren lang had, was de gelijkenis tot en met de sieraden treffend.


Sidney Sweeney tijdens Oscar Vainity Fair afterparty 2024 & Angelina Jolie Oscaruitreiking 2004
Sidney Sweeney | Angelina Jolie | (c) Getty Images


Margot Robbie

Het gouden korset gedragen door Margot Robbie, zagen we voor het eerst tijdens de lente collectie van Thierry Mugler in 1996. Robbie droeg bij de bodysuit hoge goudkleurige galdiator pumps en een goud/bruin kleurige zijden stola. Dit in combinatie met haar goudkleurige make up en lokken, zorgde voor een sprankelende entree tijdens de after party.


Margot Robbie op Oscar Vanity Fair afterparty 2024 | Thierry Mugler Fashion Show 1996
Margot Robbie | Thierry Mugler fashion show (c) Getty Images


Cardi B

Ook Atelier Versace mocht een ontwerp uit de archiefkasten trekken. Zo droeg Cardi B een jurk uit de lentecollectie van 2003. De zwart kanten jurk viel perfect rond haar lichaam en zorgde voor een spannende verschijning. De jurk werd aangekocht via Tab Vintage’s archives en is een unieke avondjurk met kralen.

 

Naast echte vintage avondjurken waren er tijdens de after party ook een aantal prachtige jurken die nagemaakt zijn van originele ‘vintage’ exemplaren. Waarom nagemaakt of geïnspireerd op? Omdat het echte exemplaar in te fragiel is om te dragen of in een museum te bewonderen is.


Cardi B op Oscar Vanity Fair afterparty 2024 | Atelier Versace fashion show 2003
Cardi B | Atelier Versace 2003 | (c) Getty Images

Wist je dat we bij Love4yourcloset ook een collectie prachtige baljurken en galajurken hebben? Nieuwsgierig naar de modellen of vragen over maten, kleur, materiaal of wil je een foto van een jurk ontvangen? Neem dan via het contactformulier contact op.

Bronvermelding: Vogue Elle




25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page