Bij Love4yourcloset hebben we een ruim aanbod preloved stropdassen in alle kleuren van de regenboog, diverse prints en van 100% polyester tot 100% zijde of wol. Vaak krijgen we bij aanschaf van een stropdas de vraag: 'hoe deze eigenlijk te dragen'. Niet alleen het strikken van een stropdas is een uitdaging. Ook welke soort stropdas past bij welk overhemd en welke stropdasknoop je draagt bij welke gelegenheid is niet bij iedereen bekent. Hieronder vind je een stap voor stap uitleg over hoe knoop en draag je de Stropdas. Want eenmaal de perfecte gevonden, dan is het het toonbeeld van vintage elegantie en stijl.
De stropdas uitgelegd
Een stropdas ziet er misschien ‘eenvoudig’ uit, maar bestaat uit heel veel verschillende elementen. Zijn deze elementen allemaal (en compleet) aanwezig, dan kan je er van uit gaan dat je een mooi en duurzaam exemplaar hebt gevonden.
Blad – Dit is de stropdas (voor- en achterzijde)
Tipping – Dit is het materiaal dat je ziet aan de onderkant van de achterzijde van een stropdas. Dit zichtbare driehoek bestaat vaak uit een contrasterende (opvallend gekleurd of geprinte) stof. Als hetzelfde materiaal wordt gebruikt als van de voorzijde van de stropdas, dan noem je dit ‘self-tipping’.
Bar Tack – Aan de achterzijde van de stropdas zie je onder het Label (4) twee brede steken zitten. Deze zorgen voor vormbehoud van de stropdas
Label – Op dit stukje stof staat het merk van de stropdas
Lus – Dit is het stukje stof aan de achterzijde van de stropdas waar je de smalle zijde van een stropdas doorheen haalt om dit deel van de das te verbergen en op zijn plek te houden. De lus is bij goede stropdassen van hetzelfde materiaal als de envelop (7). Let bij aanschaf even op of de lus breed genoeg is om de stropdas doorheen te halen.
Nek – het middelste gedeelte van een stropdas
Envelop – De buitenzijde van de stropdas noemen we envelop. Dit gedeelte kan gemaakt zijn van zijde, wol, katoen, polyester.
Zoom – Het gedeelte van de stropdas waar de uiteindes aan elkaar genaaid zijn. Een goede stropdas van kwaliteit is gemaakt van een envelop die schuin van de draad is gesneden. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt zal de das niet recht hangen.
Tussenvoering – Een tussenvoering geeft de stropdas zijn vorm en voorkomt kreuken. De tussenvoering is het binnenste materiaal van een stropdas. Kwaliteitsstropdassen gebruiken wol als tussenvoering. Wol kreukt niet, is zacht een duurzaam. Minder dassen gebruiken katoen of synthetische stoffen als tussenvoering. Dit ga je met het gebruik merken.
Uiteinde – Het smalle uiteinde van de stropdas. Dit gedeelte past door de lus om de stropdas op zijn plek te houden en het uiteinde te verbergen
Kantsteek – Een verborgen steek die de twee uiteinden bij elkaar houdt (zie Bar Tack).
Origine- en waslabel – Op dit label staan de wasinstructies, materiaal en land van herkomst.
Stropdas lengte
De punt van een stropdas moet net boven de gesp van de riem eindigen. De punt raakt als het ware ‘net’ de bovenkant van de gesp aan, maar mag hier zeker niet op hangen.
Â
Stropdas breedte
Handig weetje of je voor een brede of een smalle stropdas moet kiezen, is te kijken naar de revers van het jasje. De bovenzijde van de revers moeten ongeveer even breed zijn als het breedste deel van de stropdas.
Bij smalle revers draag je dus een smalle stropdas en bij brede revers een bredere stropdas.
Tip: Let bij het kiezen van revers op met de breedte van je schouders. Ben je slank gebouwd, dan passen smalle revers beter bij je postuur.
Â
Hoe vind je de juiste stropdas bij een kostuum
 Een stropdas combineer je bij je kostuum. Kies eerst een kostuum, voordat je een stropdas kiest. Nadat je een kostuum en overhemd hebt uitgezocht, kan je opzoek naar een stropdas. Zie het kostuum als je canvas dat je met je stropdas kleur gaat geven.
Welke Stropdas kies je
Een modern pak, combineert goed met een smallere stropdas.
Een standaard stropdas is 5 tot 7 cm breed. Vermijd stropdassen die smaller of breder zijn. Je look wordt al gauw old fashioned of uit balans. Ga je voor een vintage look en zoek je juist brede of smalle stropdassen, kies dan ook voor smalle of brede revers. Hierdoor blijft je look in balans.
Kleuren
Overhemden in wit, creme, offwhite, zwart, grijs en marineblauw zijn een canvas voor elke kleur en dessin das.
Bij een Blauw overhemd kies je een stropdas uit de kleurenwaaier: blauw, groen, geel, bordeauxrood of roze
Draag op een gestreept of geruit overhemd een stropdas die donkerder is dan het overhemd. Kies je voor een das met print? Ga dan voor een grotere streep of ruit dan op het overhemd.
Zorg dat 1 van de onderdelen van het kostuum effen is. Hierdoor krijgt de outfit rust en balans.
Heb je een effen gekleurd overhemd gekozen? Kies dan voor een stropdas die donkerder is dan je overhemd. Een lichter das zorgt niet voor een eyecatcher maar een optisch gat in je outfit.
Eyecatcher? Kies van voor een gewaagde kleur
Kies je voor een dessin of druk patroon? Kies dan een stropdas in de hoofdkleur van je overhemd of kostuum. Dit noemen we de kernkleur.
Wanneer welk materiaal stropdas?
Een zijden of polyester stropdas is in elk seizoen een veilige keuze. Maar in de winter zijn wollen stropdassen beter geschikt omdat ze dikker, ruwer en grover van structuur zijn. In de zomer is de katoenen of linnen variant een prima optie.
Â
Welke stropdasknoop kies je
Elke stropdasknoop hoort bij een speciale situatie. Er zijn honderden verschillende stropdasknopen, maar welke knoop hoor je nu eigenlijk te kiezen? De bekendste zijn onderstaande. Met uitleg video.
Â
Vier-in-de-hand knoop
Dit is een ‘eenvoudige’ stropdasknoop. Hij is het makkelijkste om te leren en met een kuiltje ziet deze eenvoudige knoop er prachtig uit. Deze asymetrische knoop is geschikt voor casual gelegenheden, voor mannen met een smallere halsomtrek of voor uit zwaardere stoffen vervaardigde dassen.
Halve Windsor
Dubbele Windsor
Accessoires
Naast dat de stropdas al een accessoire op zich is, kan je deze ook nog verfraaien met stropdas accessoires. Voorbeelden hiervan zijn:
Dasspeld & Dasclip
Dasspeld
Dit is een strip gebogen metaal dat nog het meest wegheeft van een schuifspeld. Je schuift hem als het ware over je das en overhemd om deze op z’n plaats te houden.
Dasclip
Dit is een dasspeld met een knijpmechanisme aan de achterzijde. Pas met een dasclip op met delicate stoffen. Deze kunnen door het knijpmechanisme beschadigen. Meest gebruikt bij gebreide of vilten stropdassen.
Dasketting
Daspin & Dasstaaf
Dasriem
Wist je dat
Er echt kogelvrije stropdassen bestaan
Er meer dan 100.000 manieren zijn om een stropdas te knopen
Britse regimentale strepen lopen van linksboven naar rechtsbeneden omdat ze lopen van het hart naar diens zwaard
Amerikaanse strepen lopen van rechtsboven naar linksonder om ze te onderscheiden van de Britten.
Stropdassen voor het eerst werden gedragen door Kroatische soldaten.
De standaard lengte van de stropdas is verlengd met +/- 5 cm omdat de man steeds langer werd.
Comments